Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

έρευνα -εργαλείο ανάπτυξης στην απαξίωση.


Σαν νέος "ερευνητής" αυτής της χώρας επιχείρησα σήμερα το πρωί να μπώ στο σύστημα ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του ακαδημαικού ινστιτούτου με το οποίο συνεργάζομαι και είδα την παρακάτω ανακοίνωση του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

O Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link), σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής του, πληροφορεί την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα για τα ακόλουθα:
· Παρά την ολοκλήρωση της ένταξης του έργου της οριζόντιας δράσης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Έρευνα και καινοτομία στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες», το ΥπΕΠΘ δεν θα προχωρήσει προς το παρόν στην υλοποίηση του Υποέργου που αφορά στην πληρωμή των συνδρομών των ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών λόγω της μη ολοκλήρωσης ακόμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στην επιλεξιμότητα της εν λόγω δαπάνης.
· Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, ο Σ.Ε.Α.Β. προχώρησε σε συντονισμένες παρεμβάσεις προς την πολιτεία, με στόχο την κατ’ αρχήν πληρωμή των εν λόγω συνδρομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά, όμως, τις προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η λύση αυτή θα προχωρήσει, καμία δυστυχώς ενέργεια εκ μέρους τους δεν έγινε προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε προβλέπεται να γίνει πριν τις εθνικές εκλογές.
· Κατόπιν των ανωτέρω δεν καθίσταται δυνατή η υπογραφή των συμβάσεων με τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικής πληροφόρησης, άρα και η αποκατάσταση της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά.


Ο Σ.Ε.Α.Β. θα σας κρατά ενήμερους για κάθε νεώτερη εξέλιξη.


απο οτι είδα οι αρμόδιες αρχές αντέδρασαν όπως μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό.

Επιστολή πρυτάνεων για άμεση εκταμίευση κονδυλίων προς ΑΕΙ-ΤΕΙ


ελικρινά δεν το περίμενα ποτέ!
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ!

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΩΜΑ!!!

αν περιμένουμε να βγούμε απο το τέλμα κάνοντας "οικονομία" στη γνώση τότε η καταδίκη στην καθυστέρηση και το σκοτάδι μας αξίζει και πρέπει να υποστούμε όλες τις συνέπειες.
Ποιός αποφασίζει για το τι μας αξίζει?
Κρίσιμα ερωτήματα.

  • Ειναι αλήθεια η ελεύθερη πρόσβαση στην σύγχρονη φρέσκια γνώση δικαίωμα ,ευκαιρία και δυνατότητα που δεν πρέπει να χάνεται αλλα να αξιοποιηείται?
  • Αυτή η χώρα που επενδύει?
  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες της?
Μια προοπτική υπάρχει για την ανατροπή της μίζερης πραγματικότητας για την Ελλάδα ,να παράγει γνώση χρήσιμη για το μέλλον - απο το μέλλον.
Πολιτικές απομόνωσης της ακαδημαικής και ερευνητικής κοινότητας απο τη διεθνή γνώση είναι βαρίδια για την εξέλιξη της χώρας.
Θέλουμε μια χώρα διεθνή δύναμη στην παράγωγή γνώσης αν δεν μπορείτε να μας το εγγυηθείτε βγάλτε μας ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για κάπου αλλού ,γιατι απο το ναυάγιο της χώρας πρέπει να σωθεί η μαγιά της ελπίδας και της αναγέννησης.

ΥΓ. παρόλα αυτά το μόνο πρόβλημα μας είναι η κατάργηση του ασύλου.Η αυτιστική διαχείριση των ζητημάτων παιδείας και έρευνας οδηγεί με σιγουριά στην ασυλοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

1 σχόλιο:

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Να προσθέσω σε αυτά που γράφεις πως η μη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά είναι μέρος μονάχα του προβλήματος. Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες απαξιώνονται στο σύνολό τουςμετά τις σχολικές, τις ιατρικές, τις δημόσιες και δημοτικές, τις παιδικές και Την Εθνική Βιβλιοθήκη. 380 συμβασιούχοι (50% του προσωπικού) των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών απολύθηκαν τον Ιούνιο καθώς η χρηματοδότηση 35 περίπου μεγάλων πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών από το ΕΣΠΑ σταματάει. Μην μακρυγορώ... 30 ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πλήθος άρθρων και αναφορών σε blog και τύπο, κινητοποιήσεις, επιστολές πρυτάνεων, διευθυντών βιβλιοθηκών, Σχολών βιβλιοθηκονομίας και πλήθος άλλων πληροφοριών για το θέμα θα βρεις στο blog του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες: http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/